środa, 27 lutego 2013

Zuzina zalewajka.

Dziś gościnne występy. Przewiozłem całe blogowe biuro do Ząbek i wraz z Zuzanną ugotowaliśmy pyyyyyyszną zalewajkę ;)








Potrzebujecie:

1,5 l bulionu z kurczaka
15 dag wędzonego boczku
20 dag wędzonej kiełbasy
1 dużą cebulę
3 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
0,5 l zakwasu na żurek lub barszcz biały (z tym drugim bardziej mi smakuje)
150 ml kwaśnej śmietany 18%
2 duże szczypty majeranku
sól i pieprz




Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i wrzućcie do gorącego bulionu.
Kiełbasę i boczek smażcie na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz i staną się chrupiące. 
Na papierowym ręczniku pozbądźcie się nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni delikatnie zrumieńcie drobno pokrojoną cebulę i dodajcie do garnka razem z kiełbasą i boczkiem. Wszystko doprawcie czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 
Kiedy ziemniaki będą miękkie wlejcie do garnka zakwas i mieszajcie, aż się zagotuje. 
A teraz pora na doprawianie. Śmietanę wymieszajcie z majerankiem i kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym dodajcie do garnka. 
Teraz tylko sól, pieprz i gotowe! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz