niedziela, 24 lutego 2013

Burger. Made in Poland.

Od jakiegoś czasu miałem ochotę na burgery...
W Warszawie "hamburgerownie" wyrastają jak grzyby po deszczu, ale ja postawiłem urządzić ją sobie w domu.
Sprawdzony przepis na hamburgery Nigelli ubrałem w doskonale znane polskie smaki. Wyszło bardzo ciekawie :)
Lista składników trochę długa i kaloryczna, ale potraktujcie ten przepis odświętnie i ratujcie się nim, kiedy najdzie Was na fast-food....
Choć odrobinę zdrowszy :)








składniki na 4 hamburgery:

500 g mielonej wołowiny (ligawa)
3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
3 łyżeczki sosu Worcestershire
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
2 łyżki prażonej cebulki
duża szczypta pieprzu
olej

8 cieniutkich plastrów wędzonego boczku
8 plasterków (0,5 cm) oscypka lub podobnego sera (użyłem wędzonego sera górskiego)
ogórki kiszone
spora garść rukoli

1 łyżka majonezu
1 łyżka chrzanu ze słoika
1 łyżka żurawiny ze słoika

4 bułki (niestety te najbardziej nadmuchane są najlepsze :P)




W małej miseczce wymieszajcie majonez, chrzan i żurawinę i odstawcie do lodówki.
Ogórki pokrójcie na plasterki, rukolę umyjcie i osuszcie
Wołowinę wymieszajcie z sosem sojowym, sosem Worcestershire, jogurtem, cebulką i pieprzem. Masę podzielcie na 4 i uformujcie burgery. Posmarujcie je olejem i grillujcie na gorącym grillu lub patelni grillowej po 2,5-3 min. z każdej strony, po czym odstawcie na 2 minuty na deskę, żeby "odpoczęły" (dzięki temu pozostaną soczyste).
W tym samym czasie usmażcie boczek i oscypka. Kiedy staną się złote i  chrupiące, odłóżcie na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. 
Bułki przekrójcie na pół i podgrzejcie w piekarniku lub w tosterze.

A teraz składacie hamburgera:

1. bułka posmarowana łyżeczką sosu
2. rukola
3. burger
4. plasterki ogórka
5. grillowany boczek
6. grillowany oscypek
7. bułka posmarowana łyżeczką sosu


Nic tak nie cieszy jak hamburger własnej roboty :)








3 komentarze:

  1. Rewelacja :D Bardzo lubię domowe burgery. W tym Twoim podoba mi się dodanie oscypka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Oscypek, chrzan i żurawina to idealne połączenie :)

      Usuń