czwartek, 28 lutego 2013

Kremowy makaron z szynką szwardzwaldzką i papryką

Dziś szybki makaron na sytuacje awaryjne, tudzież kryzysowe ;)






Składniki dla 2 osób:

1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała cebula
1 nieduża czerwona papryka
1 ząbek czosnku
6 plasterków szynki szwardzwaldzkiej 
3 łyżki serka mascarpone
1 łyżka sosu Worcestershire
szczypta płatków chilli
szczypiorek do podania
sól i pieprz

makaron orecchiette



Najpierw wstawcie wodę na makaron :)
Paprykę, cebulę i szynkę pokrójcie w drobną kostkę. 
Na rozgrzaną patelnie wlejcie oliwę i wrzućcie szynkę i cebulę. 
Kiedy cebula się zeszkli, dodajcie sos Worcestershire, płatki chilli, czosnek przeciśnięty przez praskę i mniej więcej 3/4 papryki (resztę zużyjecie do dekoracji) i podsmażajcie, aż papryka zmięknie. 
Teraz dodajcie mascarpone i podgrzewajcie do momentu powstania kremowego sosu. 

Do filiżanki odlejcie ok. 50 ml. wody z gotowania makaronu. Odcedzony makaron połączcie z sosem.
Jeśli sos bedzie za gęsty dodajcie wodę z makaronu i podgrzejcie. Dosmaczcie solą i pieprzem (spróbujcie czy trzeba).

Podawajcie posypany papryką i drobno posiekanym szczypiorkiem. Szybciej chyba się nie da ;)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz