sobota, 16 lutego 2013

Zupa chili con carne


Ta rozgrzewająca zupa z kromką chleba może być całym obiadem dla zabieganych. 
Okazała się hitem pewnych urodzin :)


500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
puszka krojonych pomidorów (400 g)
kartonik przecieru pomidorowego (500 g)
500 ml bulionu lub wody
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
chilli w proszku lub płatkach
1 puszka czerwonej fasoli
pół puszki kukurydzy
sól i pieprz









Na gorącą oliwę wrzućcie cebulę pokrojoną w drobną kostkę i delikatnie posólcie 
(dzięki temu się nie przypali). 
Kiedy będzie już szklista dodajcie czosnek, kmin rzymski i chili (tyle ile lubicie) 
i podsmażajcie minutę. Teraz czas na mięso, które dodajemy do garnka i rozgniatamy drewnianą łyżką, żeby nie powstały duże grudki. Kiedy się podsmaży dodajcie pomidory z puszki, przecier pomidorowy , oregano, słodką paprykę 
i wodę lub bulion wołowy. Poczekajcie aż się zagotuje, przykryjcie garnek pokrywką i zmniejszcie ogień do minimum. 
Po ok. 30 minutach, kiedy mięso zmięknie, dodajcie kukurydzę i czerwoną fasolę  (z zalewą!) i duście kolejne 10 minut. Przyprawcie solą, pieprzem i ewentualnie dodajcie więcej chilli. Podawajcie z kwaśną śmietaną albo startym żółtym serem lub nachosami.

Smaczneeeggoo! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz