Dziś gościnne występy. Przewiozłem całe blogowe biuro do Ząbek i wraz z Zuzanną ugotowaliśmy pyyyyyyszną zalewajkę ;)
Potrzebujecie:
1,5 l bulionu z kurczaka
15 dag wędzonego boczku
20 dag wędzonej kiełbasy
1 dużą cebulę
3 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
0,5 l zakwasu na żurek lub barszcz biały (z tym drugim bardziej mi smakuje)
150 ml kwaśnej śmietany 18%
2 duże szczypty majeranku
sól i pieprz
Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i wrzućcie do gorącego bulionu.
Kiełbasę i boczek smażcie na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz i staną się chrupiące.
Na papierowym ręczniku pozbądźcie się nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni delikatnie zrumieńcie drobno pokrojoną cebulę i dodajcie do garnka razem z kiełbasą i boczkiem. Wszystko doprawcie czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Kiedy ziemniaki będą miękkie wlejcie do garnka zakwas i mieszajcie, aż się zagotuje.
A teraz pora na doprawianie. Śmietanę wymieszajcie z majerankiem i kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym dodajcie do garnka.
Teraz tylko sól, pieprz i gotowe! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz