Dziś szybki makaron na sytuacje awaryjne, tudzież kryzysowe ;)
Składniki dla 2 osób:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała cebula
1 nieduża czerwona papryka
1 ząbek czosnku
6 plasterków szynki szwardzwaldzkiej
3 łyżki serka mascarpone
1 łyżka sosu Worcestershire
szczypta płatków chilli
szczypiorek do podania
sól i pieprz
makaron orecchiette
Najpierw wstawcie wodę na makaron :)
Paprykę, cebulę i szynkę pokrójcie w drobną kostkę.
Na rozgrzaną patelnie wlejcie oliwę i wrzućcie szynkę i cebulę.
Kiedy cebula się zeszkli, dodajcie sos Worcestershire, płatki chilli, czosnek przeciśnięty przez praskę i mniej więcej 3/4 papryki (resztę zużyjecie do dekoracji) i podsmażajcie, aż papryka zmięknie.
Teraz dodajcie mascarpone i podgrzewajcie do momentu powstania kremowego sosu.
Do filiżanki odlejcie ok. 50 ml. wody z gotowania makaronu. Odcedzony makaron połączcie z sosem.
Jeśli sos bedzie za gęsty dodajcie wodę z makaronu i podgrzejcie. Dosmaczcie solą i pieprzem (spróbujcie czy trzeba).
Podawajcie posypany papryką i drobno posiekanym szczypiorkiem. Szybciej chyba się nie da ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz